CD “WHISPERING LEAVES” (release: maart 2018, COBRA Records)

Lucie Štĕpánová, cello, Ksenia Kouzmenko, piano

Leoš Janáček (1854 - 1928)                         “Pohádka”/”Sprookje”

                                                                                         - Con moto

                                                                                         - Con moto

                                                                                         - Allegro

Josef Páleníček (1914 - 1991)                     Koraalvariaties op het koraal “O Hoofd vol bloed en wonden” (1942)

Bohuslav Martinů (1890-1959)                   Sonate nr.2 voor cello en piano (1941)

                                                                                         - Allegro

                                                                                         - Largo

                                                                                         - Allegro Comodo

 Leoš Janáček / bew. Miloš Sádlo         “Een weggewaaid blaadje” uit de pianocyclus “Op een overgroeid paadje”

 

LUISTER OP SPOTIFY:

https://open.spotify.com/album/6VyghZiRu4wUhpuH6VxdHV

CD-PRESENTATIECONCERTEN:

vrijdag 16 maart 2018

Nijmegen, Boskapel, aanvang: 20.00 uur

mmv. dichteres Jana Beranová

 

zaterdag 17 maart 2018

Rotterdam, Fenix Music Factory, aanvang: 20.15 uur

mmv. dichteres Jana Beranová

 

zaterdag 24 maart 2018

Hever - Schiplaken (België)

 

zondag 8 april 2018

Amsterdam, Splendor, aanvang: 15.00 uur

mmv. dichteres Jana Beranová

 

 https://www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-aw/janacek06.htm, door Aart van der Wal (Opus Klassiek):


"Wat bij dit spel het eerst opvalt is de grote betovering die ervan afstraalt. Sterker nog, ik geloof niet dat deze muziek idiomatischer zou kunnen klinken. Alsof vier meesterhanden zich erover hebben ontfermd. Het is ook de lyrische diepte die het duo voortdurend weet te bereiken, zoals in het Largo ...uit Martinu's sonate. Je zou bijna vergeten dat dit bovenal een uitermate virtuoos programma is dat de hoogste technische eisen stelt. De vele horden worden echter niet alleen met het grootste gemak genomen, maar ook de gepassioneerde en energieke toets is van een zeldzame indringendheid en schoonheid. Er is geen twijfel mogelijk: hier wordt op het hoogst denkbare niveau gemusiceerd. De techniek is niet meer dan secundair, de interpretatie laat die gewoon ver achter zich. Berstensvol zelfvertrouwen worden deze stukken in een warme gloed gezet en is het van begin tot eind een uitermate kleurrijk ‘hoorspel' dat ook na vele malen beluisteren niets van zijn frisheid verliest.
Een apart compliment ook voor opnametechnicus Tom Peeters die in de Westvest-kerk in Schiedam, in een registratie die uitmunt in dezelfde muzikale kwaliteiten: gloedvol, maar toch transparant en met een ideale balans tussen de beide instrumenten. De akoestische ruimte komt schitterend mee en de definitie is van het soort om eveneens diep de hoed voor af te nemen. Een sublieme uitgave!"

 

“Whispering Leaves” is een nieuw project van celliste Lucie Štĕpánová en pianiste Ksenia Kouzmenko. Samen met Cobra Records brengen ze een CD uit met Tsjechische muziek voor cello en piano. Zij spelen werken van Leoš Janáček en Bohuslav Martinů, maar ook van de componist Josef Páleníček. Op de presentatieconcerten brengt de dichteres Jana Beranová tussen de stukken enkele gedichten ten gehore.

Josef Páleníček (1914-1991) was een zeer expressief en veelzijdig pianist, fascinerend vertolker van onder andere het werk van Janáček, en een levenslange vriend van Bohuslav Martinů, met wie hij in Parijs studeerde. Maar als componist is hij helaas nog veel te onbekend. Op de CD staat een bijzonder werk van hem, de aangrijpende Koraalvariaties op het beroemde 17de-eeuwse koraal “O hoofd vol bloed en wonden”. Geschreven in 1942, is het een van de belangrijkste Tsjechische werken voor cello en piano in oorlogstijd. Deze opname is de wereldpremière van dit stuk op CD. Het komt hier samen met het betoverende “Pohádka” (“Sprookje”) van Janáček en de intense en indrukwekkende 2de sonate voor cello en piano van Martinů. En met “Een weggewaaid blaadje” van Leoš Janáček, een prachtige miniatuur uit zijn pianocyclus “Op een overgroeid paadje”, bewerkt voor cello en piano door de legendarische Tsjechische cellist Miloš Sádlo. Dit warme, lichte en liefdevolle stuk is ook een inspiratiebron geweest voor de titel van deze CD, “Whispering Leaves”.

Jana Beranová heeft al veel gedaan rondom Janáček voor de Nederlandse Opera (zij vertaalde het libretto van “Jenůfa”, schreef voor het gelijknamige boek een essay over Janáček, en een gedicht in vier delen naar aanleiding van zijn strijkkwartet “Intieme brieven”). Milan Kundera, van wie zij veel werk vertaald heeft, is trouwens een enorme fan van Janáček.

Lucie en Ksenia vormen al tien jaar een duo dat bekend staat om zijn warme, expressieve spel. Hun repertoire bevat werken van Beethoven tot Escher, en ze zoeken in hun programma’s graag naar nieuwe werken en onverwachte verbindingen.

Het is voor Lucie een heel persoonlijk project: alle drie de componisten hebben hun wortels in de Moravische volksmuziek, waar zij al zingend mee is opgegroeid. Bovendien heeft zij bijzondere jeugdherinneringen aan Josef Páleníček zelf.

Maak jouw eigen website met JouwWeb